Κατόπιν επικοινωνίας επισκεφθείτε μας στο κατάστημα 26ης Οκτωβρίου 28(Δικαστήρια), για δοκιμή των Γυαλιών της επιλογής σας.

  • 2310 534031

    Αρ. Τηλεφώνου

Σύνδεση μέλους

Καλώς ήλθατε. Συνδεθείτε για να ξεκινήσετεΕγγραφή μέλους

Θέλετε τις καλύτερες προσφορές? Ξεκινήστε από εδώ!


Ανάκτηση κωδικού

Ξεχάσατε τον κωδικό σας; Μην ανησυχείτε μπορείτε να τον ανακτήσετε

Οφθαλμολογικές Παθήσεις

Μυωπία

Εάν μπορείτε να δείτε τα κοντινά σας αντικείμενα χωρίς πρόβλημα, αλλά δεν μπορείτε να διακρίνετε τις πινακίδες κυκλοφορίας στον δρόμο ή αν τα γράμματα στον πίνακα του σχολείου τα ξεχωρίζετε δύσκολα μπορεί να έχετε μυωπία. Η μυωπία δεν είναι ασθένεια. Απλά αναφέρεται σε μία διαφοροποίηση στο σχήμα του βολβού του ματιού. Ο βαθμός αυτής της διαφοροποίησης προσδιορίζει εάν χρειάζεστε διορθωτικά γυαλιά ή όχι.

Τι προκαλεί την μυωπία
Η μυωπία στο πλείστον των περιπτώσεων οφείλεται στο ότι ο βολβός του ματιού είναι πιο μακρύς από το κανονικό σφαιροειδές σχήμα. Ένας άλλος λιγότερο συχνός παράγοντας που προκαλεί μυωπία είναι η μεγάλη κυρτότητα του κερατοειδή (δηλ. της διάφανης μεμβράνης στο πιο μπροστινό μέρος του ματιού).

 

Πώς η μυωπία επηρεάζει την όραση
Η ικανότητά μας να βλέπουμε ξεκινά όταν το φως εισέρχεται μέσα στο μάτι από τον κερατοειδή. Το σχήμα αυτής της εξωτερικής διάφανης μεμβράνης που λέγεται κερατοειδής μαζί με τα υπόλοιπα ανατομικά στοιχεία που βρίσκονται μέσα στο μάτι μεταβάλλουν την κατεύθυνση του φωτός (διάθλαση) με τέτοιο τρόπο ώστε το φως να εστιάζεται ακριβώς σε ένα σημείο που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού που λέγεται αμφιβληστροειδής χιτώνας.
Αντιθέτως όμως, όταν έχετε μυωπία οι ακτίνες του φωτός προερχόμενες από ένα μακρινό σημείο εστιάζονται σε ένα σημείο μέσα στο μάτι το οποίο βρίσκεται πιο μπροστά από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Καθώς λοιπόν οι ακτίνες του φωτός μπορούν να εστιαστούν μόνο σε αυτό το σημείο, μέχρι να φθάσουν στον αμφιβληστροειδή θα είναι ήδη εκτός εστίασης με αποτέλεσμα να σχηματίζουν μια θολή εικόνα.

 

Ποιος μπορεί να έχει μυωπία.
Συνήθως η μυωπία εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 8-12 ετών. Καθώς τα μάτια συνεχίζουν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας, η μυωπία σχεδόν πάντοτε εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 20 ετών. Συχνά ο βαθμός της μυωπίας αυξάνεται καθώς ολόκληρο το σώμα αναπτύσσεται γρήγορα, ενώ μετά την ενηλικίωση που σταματά η ανάπτυξη, ο βαθμός της μυωπίας σταθεροποιείται.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η μυωπίαΠώς αντιμετωπίζεται η μυωπία
Χρειάζεται να τοποθετηθούν μπροστά από τα μάτια κοίλοι φακοί έτσι ώστε το φως να εστιάζεται ακριβώς στον αμφιβληστροειδή, όπου θα σχηματιστεί η καθαρή εικόνα. Ανάλογα με τον βαθμό της μυωπίας μπορεί να χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν γυαλιά η φακοί επαφής για όλες τις ώρες έτσι ώστε να έχετε καθαρή όραση. Εάν ο βαθμός της διόρθωσης είναι μικρός τότε τα διορθωτικά γυαλιά μπορεί να χρειάζονται μόνο για τις δραστηριότητες εκείνες που απαιτούν καλή όραση για μακριά, όπως οδήγηση, τηλεόραση ή διάφορα σπορ

Η μυωπία στα παιδιά

Στη σχολική ηλικία τα παιδιά μπορεί να έχουν προβλήματα όρασης από ελαφριάς έως βαριάς μορφής. Όταν υπάρχει η υποψία κάποιου προβλήματος στην όραση είναι σημαντικό να πηγαίνετε το παιδί για μια λεπτομερή εξέταση, έτσι ώστε να εντοπισθεί η φύση του προβλήματος και να αντιμετωπισθεί ανάλογα. Αν η οποιαδήποτε κατάσταση των ματιών του παιδιού αντιμετωπισθεί έγκαιρα τότε θα μπορεί να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή όραση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της μυωπίας.
Συχνά ένας δάσκαλος στο σχολείο μπορεί να υποπτευθεί μυωπία σε ένα παιδί όταν αυτό ζαρώνει (μισοκλείνει) να μάτια του για να δει στον πίνακα. Βεβαίως χρειάζεται περαιτέρω εξέταση έτσι ώστε να διευκρινιστεί ο βαθμός του προβλήματος. Η μυωπία μπορεί να διαγνωστεί με έναν κανονικό έλεγχο της υγείας των ματιών. Όταν διαγνωστεί η μυωπία πρέπει να ακολουθούν περιοδικοί τέτοιοι έλεγχοι έτσι ώστε να εντοπίζονται τυχόν αλλαγές που μπορεί να χρειάζονται στους βαθμούς της.

 

Υπερμετρωπία

Αν μπορείτε να διακρίνετε τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση, αλλά έχετε πρόβλημα να διακρίνετε σωστά τα αντικείμενα σε κοντινή απόσταση, μπορεί να έχετε υπερμετρωπία.
Η υπερμετρωπία αναγκάζει τα μάτια να εξασκούν παραπάνω προσπάθεια για να δουν στις κοντινές αποστάσεις. Αν κοιτάζετε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά σας για αρκετό χρονικό διάστημα μπορεί να αρχίσετε να τα βλέπετε θολά, να έχετε πονοκεφάλους και κούραση των ματιών.
Παιδιά που έχουν υπερμετρωπία μπορεί να βρίσκουν δύσκολο το διάβασμα.
Η υπερμετρωπία δεν είναι ασθένεια. Απλά αναφέρεται σε μία διαφοροποίηση στο σχήμα του βολβού του ματιού. Από το βαθμό αυτής της διαφοροποίησης εξαρτάται εάν θα χρειαστείτε διορθωτικά γυαλιά ή όχι.

Tα συγκεκριμένα άρθρα η πηγή από την οποία προήλθαν είναι:

http://www.eye-net.gr/public/optics3.asp

Τι προκαλεί την υπερμετρωπία
Η υπερμετρωπία συνήθως οφείλεται στο ότι ο βολβός του ματιού είναι μικρός σε μήκος, δηλαδή είναι μικρότερος από το κανονικό από εμπρός μέρος του έως το πίσω. Σε μερικές περιπτώσεις η υπερμετρωπία οφείλεται στην μικρή καμπυλότητα του κερατοειδή χιτώνα (δηλαδή στην εξωτερική διάφανη μεμβράνη του ματιού). Δεν είναι γνωστός στους επιστήμονες ο λόγος για τον οποίο το σχήμα του βολβού του ματιού διαφέρει, όμως η τάση για υπερμετρωπία σε κάποιο άτομο έχει και κληρονομικά αίτια. Μπορεί να συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες αλλά σε μικρότερο βαθμό από αυτόν της κληρονομικότητας.


Πώς η υπερμετρωπία επηρεάζει την όραση.

Η ικανότητά μας να βλέπουμε ξεκινά όταν το φως εισέρχεται μέσα στο μάτι από τον κερατοειδή. Το σχήμα αυτής της εξωτερικής διάφανης μεμβράνης που λέγεται κερατοειδής μαζί με τα υπόλοιπα ανατομικά στοιχεία που βρίσκονται μέσα στο μάτι μεταβάλλουν την κατεύθυνση του φωτός (διάθλαση) με τέτοιο τρόπο ώστε το φως να εστιάζεται ακριβώς σε ένα σημείο που βρίσκεται στο πιο πίσω μέρος του ματιού και λέγεται αμφιβληστροειδής χιτώνας.
Εάν όμως, όπως στην περίπτωση της υπερμετρωπίας, ο βολβός του ματιού είναι πολύ κοντός, οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται σε ένα σημείο πίσω (πιο πέρα) από τον αμφιβληστροειδή αντί για το σωστό σημείο που βρίσκεται επάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Σαν αποτέλεσμα έχουμε μια θολή εικόνα του αντικειμένου από το οποίο προέρχονται οι ακτίνες του φωτός.
Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούνται γυαλιά με κυρτούς φακούς έτσι ώστε να στρέφουν (διαθλούν) τις ακτίνες του φωτός περισσότερο και αυτές να εστιάζονται τελικά επάνω στον αμφιβληστροειδή.

Ποιοι έχουν υπερμετρωπία.
Πολλοί άνθρωποι έχουν ένα μικρό βαθμό υπερμετρωπίας, όμως χρειάζονται διορθωτικά γυαλιά μόνο όσοι από αυτούς έχουν μειωμένη όραση ή συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και κούραση των ματιών.

Πώς αντιμετωπίζεται
Συνήθως χρησιμοποιούνται γυαλιά ή φακοί επαφής με κυρτούς φακούς. Αν δεν έχετε άλλο πρόβλημα όρασης όπως π.χ. αστιγματισμό, μπορεί να χρειάζεστε τα γυαλιά μόνο για το διάβασμα ή άλλες ασχολίες σε κοντινή απόσταση.

Ο ειδικός που θα σας εξετάσει μπορεί να σας κάνει διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής, το επάγγελμα, της καθημερινές σας δραστηριότητες και την γενική σας υγεία έτσι ώστε να προσδιορίσει τον σωστότερο τρόπο διόρθωσης της όρασής σας.
Κάνοντας μια εξέταση των ματιών σας σε τακτά χρονικά διαστήματα θα βοηθήσει έτσι ώστε η παραμικρή αλλαγή στην ποιότητα της όρασή σας να εντοπίζεται έγκαιρα και αντιμετωπίζεται με τον σωστό τρόπο, με αποτέλεσμα την καθαρή και άνετη όραση.

Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση της υπερμετρωπίας πολύ σπάνια γίνεται στους σχολικούς τακτικούς ελέγχους των ματιών και αυτό γιατί εκεί συνήθως εξετάζεται η ικανότητα της όρασης μόνο στην μακρινή απόσταση. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να γίνει μια λεπτομερής εξέταση της υγείας των ματιών όπου ελέγχονται τόσο η μακρινή όσο και η κοντινή όραση έτσι ώστε να διαγνωστεί η υπερμετρωπία.

Αστιγματισμός

Αν βλεπετε τις εικόνες παραμορφωμένες ή βλέπετε θολά σε όλες τις αποστάσεις, τόσο κοντά όσο και μακρυά, τότε μπορεί να έχετε αστιγματισμό. Ακόμη και αν η όρασή σας είναι αρκετά καθαρή αλλά έχετε κάποια συμπτώματα όπως, πονοκέφαλο, κούραση, ζαρώνετε τα μάτια σας ή ερεθίζονται εύκολα, μπορεί αυτό να είναι ένδειξη ενός μικρόυ βαθμού αστιγματισμού. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε κάνοντας μια λεπτομερή εξέταση των ματιών σας.
Ο αστιγματισμός δεν είναι ασθένεια. Απλά σημαίνει ότι έχετε μια μεταβολή ή ανωμαλία στο σχήμα του κερατοειδή χιτώνα του ματιού σας (δηλαδή στην εξωτερική διάφανη μεμβράνη του ματιού).

Τι είναι ο αστιγματισμός
Ανήκει σε μια ομάδα οφθαλμικών καταστάσεων οι οποίες λέγονται διαθλαστικές ανωμαλίες. Οι διαθλαστικές ανωμαλίες προκαλούν μια διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται μέσα στο μάτι. Ο αστιγματισμός συχνά συναντάται σε συδυασμό με μυωπία ή υπερμετρωπία καταστάσεις που και αυτές αποτελούν διαθλαστικές ανωμαλίες.

Τι προκαλεί τον αστιγματισμό
Ο αστιγματισμός συνήθως εκδηλώνεται όταν ο κερατοειδής χιτώνας, που βρίσκεται στο εμπρός μέρος του ματιού, έχει ακανόνιστη (μη σφαιρική) καμπυλότητα. Κανονικά η επιφάνεια του κερατοειδή είναι ομαλή και εξίσου καμπύλη σε όλες τις διευθύνσεις, έτσι οι ακτίνες του φωτός διαθλώνται και επομένως εστιάζονται εξίσου σε όλες τις διευθύνσεις (ή αλλιώς άξονες). Στον αστιγματισμό, η πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδή είναι περισσότερο κυρτή, σε μια διεύθυνση από ότι είναι στις άλλες. Έτσι το σχήμα του μοιάζει περισσότερο με μια μπάλα του ράγκμπυ παρά με μπάλα του μπάσκετ. Οι ακτίνες του φωτός όταν πέφτουν στην πιο κυρτή επιφάνεια του κερατοειδή εστιάζονται πριν από αυτές που πέφτουν στην λιγότερο κυρτή επιφάνεια. Σαν αποτέλεσμα έχουμε μια εικόνα η οποία είναι καθαρή κατά μήκος μιας διεύθυνσης αλλά θολή κατά μήκος μιάς άλλης.
Η όραση σε αυτή την περίπωση μπορεί να παρομοιαστεί με αυτή που έχει κανείς κοιτώντας ένα παραμορφωτικό καθρέπτη. Έχουμε παραμόρφωση γιατί το μάτι δεν μπορεί να εστιάσει τις φωτεινές ακτίνες σε ένα και μόνο σημείο.


Γιατί οι κερατοειδείς χιτώνες έχουν διαφορετικό σχήμα σε διαφορετικά μάτια.
Η επιφάνεια του κερατοειδή δεν έχει παντού σταθερή κυρτότητα. Όπως ακριβώς και τα δόντια μας συχνά δεν είναι απόλυτα ίσια. Ο βαθμός αυτής της διαφοροποίησης της κυρτότητας προσδιορίζει αν χρειάζεστε διορθωτικά γυαλιά ή όχι. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση της κυρτότητας που παρουσιάζει η επιφάνεια του κερατοειδή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός του αστιγματισμού.
Τα ακριβή αίτια για τα οποία παρουσιάζονται διαφορές στο σχήμα του κερατοειδή, παραμένουν άγνωστα, πάντως όσον αφορά τον αστιγματισμό υπάρχει μια τάση κληρονομικότητας. Γι' αυτό κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν αστιγματισμό από άλλους.

Σε ποιούς εμφανίζεται ο αστιγματισμός
Ο αστιγματισμός είναι ένα πολύ κοινό διαθλαστικό πρόβλημα. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα μικρό βαθμό αστιγματισμού από την γέννησή τους, το οποίο όμως μπορεί να παραμείνει το ίδιο και να μην μεγαλώσει, για όλη τους τη ζωή.

Πώς αντιμετωπίζεται ο αστιγματισμός
Αντιμετωπίζεται με διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής τα οποία μπορεί προτείνει μόνο κάποιος ειδικός για τα μάτια. Οι διορθωτικά φακοί (κρύσταλλα ή φακοί επαφής) που χρειάζονται στις περιπτώσεις αστιγματισμού λέγονται Τορικοί φακοί και έχουν και ένα πρόσθετο στοιχείο στην περιγρααφή τους το οποίο ονομάζεται κύλινδρος. Έχουν μεγαλύτερο βαθμό (διοπτρική δύναμη) σε έναν άξονα από ότι στους άλλους.

Πώς γίνεται η διάγνωση αστιγματισμού
Μόνο κάποιος ειδικός για τα μάτια μπορεί να σας προτείνει τα σωστά διορθωτικά γυαλιά για τον αστιγματισμό. Εάν ο βαθμός του αστιγματισμού είναι πολύ μικρός και δεν υπάρχουν άλλα διαθλαστικά προβλήμτα όπως μυωπία ή υπερμετρωπία μπορεί να μην χρειάζονται τα διορθωτικά γυαλιά. Αν όμως ο βαθμός του αστιγματισμού είναι μεγάλος ή αν προκαλεί κούραση στα μάτια, παραμορφώμενη όραση ή πονοκεφάλους, τότε χρειάζονται διορθωτικά γυαλιά για καθαρή και ξεκούραστη όραση.Μόνο κάποιος ειδικός για τα μάτια μπορεί να σας προτείνει τα σωστά διορθωτικά γυαλιά για τον αστιγματισμό. Εάν ο βαθμός του αστιγματισμού είναι πολύ μικρός και δεν υπάρχουν άλλα διαθλαστικά προβλήμτα όπως μυωπία ή υπερμετρωπία μπορεί να μην χρειάζονται τα διορθωτικά γυαλιά. Αν όμως ο βαθμός του αστιγματισμού είναι μεγάλος ή αν προκαλεί κούραση στα μάτια, παραμορφώμενη όραση ή πονοκεφάλους, τότε χρειάζονται διορθωτικά γυαλιά για καθαρή και ξεκούραστη όραση.

Χειροτερεύει ο αστιγματισμός;
Ο αστιγματισμός μπορεί να μεγαλώσει αλλά συνήθως με πολύ αργό ρυθμό ή καθόλου. Ο τακτικός έλεγχος της όρασης μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την σωστή όραση.

Πρεσβυωπία


Πλησιάζετε το κείμενο κοντά στα μάτια σας και τα γράμματα γίνονται θολά. Απομακρύνετε λίγο το κείμενο και τα γράμματα γίνονται και πάλι καθαρά και ευανάγνωστα. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι αναγνωρίζουν αυτό που αλλιώς ονομάζεται πρεσβυωπία. Πολύ κοινά συμπτώματα της πρεσβυωπίας επίσης είναι η κούραση των ματιών, οι πονοκέφαλοι μετά από εργασία σε κοντινή απόσταση όπως διάβασμα, ράψιμο, ζωγραφική κ.λ.π. Λόγω του ότι είναι συνδεδεμένη με την ηλικία, η πρεσβυωπία συχνά αντιμετωπίζεται με εκφράσεις όπως «χάλασαν τα μάτια μου» ή «φταίει που όλα μου τα χρόνια δούλευα σε κοντινή απόσταση» και διάφορες άλλες απλοϊκές εξηγήσεις. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η πρεσβυωπία είναι μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη του οπτικού συστήματος καθώς επίσης και ότι όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι μετά τα 40 τους χρόνια παρουσιάζουν αυτήν την κατάσταση.

Τα συγκεκριμένα άρθρα η πηγή από την οποία προήλθαν είναι:

http://www.eye-net.gr/public/optics5.asp

Τι προκαλεί την πρεσβυωπία
Καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία, οι ιστοί του σώματος φυσιολογικά, χάνουν την ελαστικότητά τους. Καθώς το δέρμα γερνά, γίνεται ολοένα και λιγότερο ελαστικό δημιουργώντας ρυτίδες. Με παρόμοιο τρόπο, οι κρυστλλοειδείς φακοί που βρίσκονται μέσα στα μάτια μας χάνουν σταδιακά την ελαστικότητά τους, με αποτέλεμα να χάνουν σταδιακά και την ικανότητα να εστιάζουν σε διαφορετικές αποστάσεις. Η απώλεια αυτής της ικανότητας γίνεται αργά και βαθμαία. Οι κρυσταλλοειδείς φακοί των ματιών μας έχουν αρχίσει να χάνουν την ικανότητά τους να αλλάζουν το πάχος και την καμπυλότητά τους, πολύ πριν αντιληφθούμε πως δυσκολευόμεστε να δούμε τα κοντινά αντικείμενα. Καταλαβαίνουμε αυτή την αλλαγή, μόνο όταν η απώλεια αυτής της ελαστικότητας φθάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να επηρεάζει αισθητά την όρασή μας.

Πότε εμφανίζεται η πρεσβυωπία
Η ελαστικότητα του φακού ελαττώνεται καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία. Η ηλικία στην οποία πρωτοεμφανίζεται η πρεσβυωπία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Συνήθως όμως τα προβλήματα στην κοντινή όραση αρχίζουν μετά την ηλικία των 40 ετών. Η πρεσβυωπία επηρρεάζει όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους και δεν υπάρχει καμία γνωστή πρόληψη για αυτήν.

Πώς η απώλεια της ελαστικότητας επηρρεάζει την όραση
Η ικανότητά μας να βλέπουμε ξεκινά όταν το φως εισέρχεται μέσα στο μάτι από τον κερατοειδή. Το σχήμα αυτής της εξωτερικής διάφανης μεμβράνης που λέγεται κερατοειδής μαζί με το σχήμα του κρυσταλλοειδή φακού και το σχήμα του βολβού του ματιού μεταβάλλουν την κατεύθυνση του φωτός (διάθλαση) με τέτοιο τρόπο ώστε το φως να εστιάζεται ακριβώς σε ένα σημείο που βρίσκεται στο πιο πίσω μέρος του ματιού και λέγεται αμφιβληστροειδής χιτώνας.
Ο κρυσταλλοειδής φακός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εστίαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή χιτώνα (πίσω μέρος του ματιού). Όταν είμαστε νέοι, ο φακός αυτός είναι πολύ ελαστικός. Με την βοήθεια ενός μικρού μυ ο οποίος λέγεται ακτινωτός μυς, αλλάζει σχήμα (ή αλλιώς προσαρμόζεται) έτσι ώστε να εστιάζονται τόσο τα κοντινά, όσο και τα μακρινά αντικείμενα. Κοιτώντας σε κοντινή απόσταση ο φακός γίνεται πιο κυρτός ανώ για να δούμε μακρυά ο φακός γίνεται πιο επίπεδος.
Καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία ο φακός γίνεται ολοένα και πιο σκληρός. Η αλλαγή του σχήματός γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Η δυσκολία δεν εντοπίζεται μόνο στο να εστιάσουμε σε κοντινά αντικείμενα αλλά τα μάτια αδυνατούν επίσης και στο να αλλάζουν την ρύθμισή τους αρκετά γρήγορα από κοντινά στα μακρινά αντικείμενα.

Πώς αντιμετωπίζεται η πρεσβυωπία
Συνήθως η πρεσβυωπία αντιμετωπίζεται με γυαλιά οράσεως τα οποία βοηθούν τα μάτια να προσαρμόζονται στις κοντινές αποστάσεις. Τα γυαλιά αυτά (γυαλιά διαβάσματος ή γυαλιά για κοντά) βοηθούν τις ακτίνες του φωτός έτσι ώστε να διαθλώνται πιο αποτελεσματικά αποκαθιστώντας έτσι την απώλεια της κοντινής όρασης .
Εάν δεν έχετε άλλο διαθλαστικό πρόβλημα όρασης όπως υπερμετρωπία ή αστιγματισμό μπορεί να χρειάζεστε μόνο γυαλιά για το διάβασμα ή άλλες ασχολίες σε κοντινή απόσταση. Εάν όμως έχετε και άλλα διαθλασικά προβλήματα όπως υπερμετρωπία ή αστιγματισμό θα χρειαστείτε δύο ζεύγη γυαλιών (ένα για μακρυά και ένα για κοντά). Αν θέλετε να βλέπετε μακρυά και κοντά με τα ίδια γυαλιά, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε είτε διπλοεστιακά γυαλιά (linkμε σχετικό θέμα στα κρύσταλλα), δηλαδή αυτά που έχουν δύο διαφορετικές εστίες με διαφορετικούς βαθμούς για μακρυά και για κοντά, είτε πολυεστιακά γυαλιά (link με σχετικό θέμα στα κρύσταλλα) όπου με αυτά τα τελευταία θα μπορείτε να βλέπετε σε όλες τις απόστάσεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση της πρεσβυωπία
Απαραίτητη για τη διάγνωση της πρεσβυωπίας είναι μια ακριβής και λεπτομερής περιγραφή των συμπτωμάτων ακολουθούμενη από μια πλήρη εξέταση της υγείας των ματιών η οποία να περιλαμβάνει εξέταση της ποιότητας της κοντινής σας όρασης.

Φακοί επαφής και πρεσβυωπία
Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και φακούς επαφής ακόμη και με την πρεσβυωπία. Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις.
Α Πολυεστιακοί φακοί επαφής, δηλαδή διορθώνουν όποιο διαθλαστικό πρόβλημα όρασης έχετε για μακριά ενώ ταυτόχρονα βλέπετε και κοντά.
Β. Φακοί επαφής μονής όρασης. Εδώ χρησιμοποιοούνται κανονικοί φακοί επαφής, μόνο που στο ένα μάτι δίνεται η διόρθωση για κοντά και στο άλλο η διόρθωση για μακρυά.
Γ. Εάν έχετε κάποιο διαθλαστικό πρόβλημα για μακρυά μπορείτε να το διορθώσετε με κανονικούς φακούς επαφής ενώ για κοντά να χρησιμοποιείτε ένα ζευγάρι γυαλιά με την πρόσθετη διόρθωση που χρειάζεστε πάνω από τους φακούς επαφής.

Για το ποιά λύση είναι καλύτερη για τις δικές σας ανάγκες είναι ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δικό σας ειδικό για τα μάτια , ο οποίος μετά από μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής και τις καθημερινές σας ασχολίες θα σας προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση.

Ημερίδα πρεσβυωπία του Α.Π.Θ. οφθαλμολογία  οφθαλμολογική  κλινική